
WAT IS BIM?
BIM staat voor Building Information Model of Modelling, en wordt in het Nederlands vaak vertaald als Bouwwerk Informatie Model. Het centrale idee achter BIM is een digitaal 3-dimensionaal gebouwmodel waarin alle gegevens ten behoeve van het ontwerp-, bouw- en beheerproces zijn geintegreerd en waarmee door alle betrokken partijen in dat proces wordt gewerkt.
Binnen een bouwproces werken veel partijen samen om een gewenst resultaat te bereiken. Hierbij is er sprake van verschillende rollen, verantwoordelijkheden en een dynamische omgeving. De grote hoeveelheid partijen en uit te wisselen informatie tussen deze partijen zorgt dat de kans op het maken van fouten groot is. Hierdoor worden er veel faalkosten gemaakt.
BIM biedt hiervoor een oplossing. In een Bouw Informatie Model ligt allerlei informatie over een product opgeslagen. Deze productinformatie wordt gedurende het hele bouwproces opgeslagen, gebruikt en beheerd in een digitaal (3D) gebouwmodel. Alle betrokken partijen werken met dezelfde informatie en zien doorlopend wat er gebeurt of verandert. Deze informatie is dus altijd actueel en continu beschikbaar voor iedereen. Op deze manier samen werken binnen één project of aan één gebouw, heet ook wel ‘BIMmen’. BIMmen is dus eigenlijk ‘virtueel bouwen’, nog voordat de eerste steen wordt gelegd.
Een 3D-model is echter nog geen BIM. In een BIM moet niet alleen de 3D-geometrie aanwezig zijn, de modellen moeten ook betekenis bevatten. Een BIM moet ook inhoudelijke informatie (afmetingen, energieverbruik, etc.) bevatten om een volwaardig informatiemodel te vormen.
De beschikbaarheid van een goede bibliotheek waarin ook de eigenschappen (bouwfysisch, besteksomschrijving, etc.) zijn gedefinieerd, is een belangrijke voorwaarde voor een efficiënt BIM-project. Werken met FHbimp stimuleert ketenintegratie in de bouw én is BIM-proof werken. FHbimp gebruikt hiervoor Autodesk Revit Architecture.
Autodesk Revit is een Building Information Modeling-programma van Autodesk dat draait op Microsoft Windows. Het programma maakt het mogelijk tekeningen te maken op basis van parametrische modellen. Building Information Modeling (BIM) verschilt van Computer Aided Design (CAD) omdat er een intelligent parametrisch 3D-model gecreëerd wordt, waar op diverse methoden data uit te genereren valt. Ook kan deze data uitgewisseld worden met externe tools waarmee het model eventueel aangepast kan worden. Een wijziging van het model wordt direct op alle gerelateerde plaatsen doorgevoerd. De hele presentatie van het model blijft dus actueel. Een BIM-model kan bovendien informatie bevatten voor verschillende disciplines en voor verschillende bouwfasen (van concept t/m de sloop). Dit is mogelijk door de onderliggende relationele database-architectuur.






































BIM professional, implementatie en management